Quantcast
Channel: SkarpiHagen
Viewing all 143 articles
Browse latest View live

En krans til nyttår i grått, grønt og hvitt

$
0
0

Etter mye tradisjonelle julefarger er det herlig å kunne gjøre noen justeringer i fargepaletten. Det røde, grønne og gull blir ofte byttet til sølv, grønt og hvitt mot nyttår. Jeg har vist ulike kranser og teknikker tidligere, men nå er det noen materialer jeg har lyst til å vise i en krans til nyttår.

krans i grått,grønt og hvitt

Ny krans til det nye året som kan henge litt utover vinteren. Ute i kulda vil dette holde lenge!

I sommer har jeg hatt et par busker med Eucalyptus i hagen. Den ene har jeg hatt i flere år og er blitt et lite tre med massevis av fine skudd. Disse pleier jeg å beskjære ganske kraftig på senvinteren, men det er helt ok å gjøre det nå. Eucalyptus har en fin gråfarge som er en super kombinasjon til blåeiner som jeg viste her i fjor, men også til Scuarosa som jeg bruker i dag. Scuarosa er en myk liten einer som er fantastisk å jobbe med og dekker raskt i en krans. Den skal klare seg til H3.

Liten busk

Min ene Eucayptus som er blitt en ganske omfangsrik sak med mange fine greiner å klippe av

Brudeslør er også en blomst som jeg er veldig glad i. Spesielt når jeg kan bruke den sammen med litt utradisjonelle materialer. I en krans til nyttår synes jeg den passer perfekt. Med disse tre elementene har jeg et godt grunnlag. Noen kongler fra Lerk fra en tur med bikkjene for ikke lenge siden er alltid fint å kunne ta med som pynt.

Gypsophila

Brudeslør holder seg godt når det tørker i en krans

Den siste planten jeg har med er en raring som heter Spansk mose eller Tillandsia usneoides, denne har jeg hatt i drivhuset i sommer hvor den stortrives, den ble faktisk dobbelt så stor! Jeg kommer tilbake med et portrett på denne om ikke så lenge:-) Tillandsiaen har en flott gråfarge, men bryter fullstendig med de andre formene og blir derfor et morsomt ekstra element!

Spansk mose

Spansk mose er en epifytt som lever av regn og luftfuktighet. Den blir gråere når den blir helt tørr

Jeg binder kransen med teknikken som jeg viste her, men blander inn alle elementene fortløpende så de blir fordelt jevnt. Dette er hva jeg bruker:

Nyttårskrans

Jeg binder med jevn fordeling av materialene

  • Scuarosa (kan også bruke blåeiner eller vanlig einer)
  • Eucalyptus
  • Tillandsia usneoides (Spansk mose) Festes til slutt med små kramper av ståltråd.
  • Brudeslør
  • Lerkekongler
  • Halmkrans som underlag
  • En vanlig vikletråd
Krans

Med disse materialene er det enkelt å få en fyldig krans med volum, størrelsen bestemmes av halmunderlaget. Tillandsia fester jeg inn til slutt siden den er litt spinkel i veksten.

Etter å bundet kransen ferdig er det det bare å feste et oppheng med en ståltråd og klar ferdig heng opp krans til nyttår.

Krans til nyttår

Klart for å gå et nytt år i møte med ny krans

Krans til nyttår

Brudesløret gir en fin letthet til kransen

Godt nyttår!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget En krans til nyttår i grått, grønt og hvitt dukket først opp på SkarpiHagen.


Vask av grønne planter rundt nyttår er livgivende hjelp

$
0
0

Nå er dagene som kortest og mørkest. Sola har snudd, men det er fortsatt en god stund til vi merker at dagene blir lenger. I mellomtiden kan vi smøre oss med tålmodighet og glede oss. Grønne planter innendørs derimot skjønner ikke at det kommer bedre tider og de kjemper akkurat nå for å klare seg gjennom mørketiden… vask av grønne planter nå kan være til god hjelp.

Anthurium

Anthurium klarer seg med ganske lite lys, men vil også redusere bladmassen om det blir for mørkt

I kampen for å overleve mørketiden vil en del planter få gule blader og på den måten redusere bladmassen. Dette er en naturlig mekanisme for å overleve når det ikke er nok lys til å opprettholde fotosyntesen. Fotosyntesen foregår i alle de grønne plantedelene. Klorofyllet i de grønne plantedelene bruker vann (H2O) og karbondioksid (CO2) for å lage karbohydrater som er som byggesteiner til planten. Denne prosessen er helt avhengig av nok lys og at lyset kommer inn til klorofyllet i bladene.

vask av grønne planter

Alle planter som tåle det får seg en runde eller to under dusjen i løpet av vinteren. Støvet skylles av så mer lys slipper inn til klorofyllet i bladene

For planter som overvintres kjølig og tåler dette, er det annerledes. Ved lavere temperaturer går de fleste prosessene langsommere og det er dermed behov for mindre lys. I vanlig innetemperatur vil de ofte, som nevnt, kaste blader eller få en veldig spinkel vekstform. Spinkel vekst gir svake planter som gjerne kollapser på sikt. Balansen mellom lys og temperatur er avgjørende for god vekst.

Testudinaria

Selv om Dioscorea er en slyngende sukkulent blir det langt mellom hvert blad med vårt inneklima og lite lys midtvinters

I fjor skrev jeg litt om hva vi kan gjøre for å hjelpe plantene våre, men det er alltid greit med en liten påminnelse:-) Så her er også en liten huskeliste på ting som hjelper plantene nå:

  • Dusje / tørke støv av bladene så mer lys kan slippe inn til klorofyllet
  • Ikke snu plantene så bladene vender inn i rommet
  • Vask vinduene så mer lys kommer inn
  • Ekstra plantelys
Usambrafiol

Saintpaulia er en av plantene med hårete blader som ikke liker vann på seg. Den bør også vannes på skålen

NB! Vask av grønne planter er supert, men det er unntak. En tommelfingerregel som jeg lærte for mange år siden er at hårete blader skal ikke ha vann på seg. Dette er gjerne planter som Saintpaulia, Vrifrukt (Streptocarpus) osv.

Vindusblad

Den herlige Monstera planten snur bladene veldig tydelig etter lyset. Store planter kan også vaskes forsiktig med en fuktig og myk klut

Vårt innendørsklima på vinteren er ikke det beste for plantene våre. Godt isolerte hus gjør at det blir litt for varmt, litt for mørkt og litt for tørt i lufta… ikke den beste kombinasjonen! Ved å hjelpe til litt ekstra over den mørkeste kneika er det ikke lenge før det varmende og livgivende sollyset er tilbake!

Nytt år og snart lengre dager!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Vask av grønne planter rundt nyttår er livgivende hjelp dukket først opp på SkarpiHagen.

Ønsker du deg kaktus i blomst bør grunnlaget legges nå.

$
0
0

Kaktus i blomst er nesten som magi. Jeg har i alle fall den følelsen når de piggete og utilnærmelige rakkerne blomstrer med de mest spektakulære og fargesterke blomstene sine. For å få vanlig kaktus i blomst er det en ting som er avgjørende, nemlig hvileperiode.

Astrophytum

Bispelue kaktus eller Astrophytum myriostigma setter blomster fortløpende utover sommeren og har dermed lang blomstringstid samtidig er det ganske karakteristisk form på disse

Egentlig er det litt i seneste laget, men om de får hvilt seg ordentlig fra nå skal det muligens holde for å få kaktus i blomst til sommeren. Hvileperioden er viktig for knoppdannelsen. Jeg pleier å sette mine kaktuser kjølig med 5-10 grader og lyst fra oktober og frem til vårsola begynner å ta tak. Et kjølig soveromsvindu eller et kaldt gjesterom funker vanligvis bra.

Kaktus i blomst

En variant av Stenocactus som trofast setter litt annerledes blomster hver sommer

Under hvileperioden skal de ikke ha noe vann. Vanning og for høy luftfuktighet i hvileperioden resulterer som regel i råte. Det er derfor viktig at rotklumpen og jorda er relativt tørr når de settes kjølig og starter hvilen.

Kaktus i blomst

Rebutia har som regel store blomster sammenlignet med selve planta

kaktus i blomst

Som kaktusen øverst i innlegget skal dette være en variant av Rebutia. Kaktusen synes nesten ikke før blomstene kommer…

Fra slutten av mars er det forsiktig dusjing et par ganger i uka i blant frem til april/mai hvor jeg begynner å vanne forsiktig. Får de for mye vann for brått rekker ikke de tørre hovedrøttene å utvikle de små hårrørsrøttene som skal suge opp vann og resultat kan også her bli råte. Rothalsen; det vil si overgangen mellom rota og resten av kaktusen er sårbar. En godt drenert kaktusjord med litt grus rundt rothalsen er viktig og aldri la dem stå med vann på skåla.

kaktus i blomst

Varianter av Mammilaria er kanskje noen av de enkleste å få i blomst, blomstene er ofte små, men mange

Kaktus i blomst

Hver enkelt blomst har noen flotte detaljer om vi ser nærmere etter

Mine kaktuser står ute på en så solrik plass som mulig hele sommeren. Med en god overvintring får jeg de fleste kaktus i blomst her hos meg. I sommermånedene vanner jeg 2-3 dager i uka og forsøker å huske kaktusgjødsel innimellom:-) I de varmeste periodene vanner jeg faktisk daglig. Utendørs bruker jeg ikke skål så alt overflødig vann kan renne unna. Jeg plasserer dem under tak før det verste høstregnet starter så de rekker å tørke opp før hvileperioden.

cactus

Dette skal også være en Rebutia og i full blomst dekker blomstene nesten hele puten av en kaktus

Jeg har hatt mange kaktuser gjennom årene og har fortsatt en god gjeng. Myten om at kaktus nærmest ikke trenger vann eller lys er tullball. Vann, lys og næring er grunnleggende for alle planter, inkludert kaktus. Kaktus er hardfør (bortsett fra overvanning) og jeg pleier å si at de bruker lang tid på å dø, derfor kan de klare seg lenge uten lys og vann før de skranter. Det er ikke dermed sagt at de liker det, men stelles de derimot pent belønner de oss rikelig for innsatsen.

Cactus

Jeg liker å samle grupper som funker sammen. Her er litt ulike former og arter i solveggen

NB! Bladkaktuser som for eksempel arter av Epiphyllum og Rhipsalis behandler jeg annerledes siden fler av disse kaktusene vokser i mer tropiske områder og ikke liker lavere temperaturer.

Cactus

Man må jo bare bli glad i disse luringene

Kaktus i blomst er som magi!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Ønsker du deg kaktus i blomst bør grunnlaget legges nå. dukket først opp på SkarpiHagen.

Grønn trend med planter til interiør som også gir renere luft

$
0
0

En grønn trend med mer planter innendørs er kanskje en av de trendene jeg har gledet meg mest over de siste årene. Jeg har alltid hatt mye grønne planter inne og tatt mengder med avleggere gjennom årens løp. Et plantehjerte blir varmt og stort når jeg ser alle de flotte plantene det bugner av i butikkene akkurat nå.

Crassula

Pengetre er en god gammel og hardfør plante som er lett å få tak i

Fokuset på grønt innemiljø og produsentenes dyrking av planter gjør at både utvalget og tilgjengeligheten er stor. Nå er det er enkelt å henge seg på en grønn trend og fylle opp alle plasser hvor det er nok lys inne. Etterspørselen fra oss kunder gjør nemlig at utvalget blir større. Jeg kikker alltid etter noe gøyalt og er lite flink til å si nei..:-)

bregne

Bostonbregne er en av de virkelig gode luftrenserne

I fjor satte jeg sammen en liste på 12 planter som har spesielt gode luftrensende egenskaper her. De renser lufta ved å fjerne gasser og giftstoffet, samtidig øker de luftfuktigheten. Vinterstid er det gjerne for tørt innendørs så de er til god hjelp. Generelt er alle planter godt for innemiljøet.

flamingoblomst

Anthurium clarinervum har utrolig dekorative blader

Grønn trend er en ting, men det skifter også på hvilke planter som er populære. Jeg synes det er gøy at mange av de gode gamle plantene er i ferd med å komme tilbake i handelen. Flere av plantene som fantes i bestemors vinduskarmer er nå få kjøpt i butikkene igjen. I helga fant jeg Maranta, som er en plante med mange variasjoner av tegninger på bladene. Det er en stor familie med mange uttrykk og er faktisk en fjern slektning av ingefær. Da jeg var liten sto denne i mormors vindu og nå har jeg endelig fått den tilbake selv.

calathea

Detaljene i bladene til Maranta er utrolige…

Mange av møbelprodusentene har også vært med å sette en grønn trend på agendaen. På en møbelmesse jeg var på for 3 år siden var det helt tydelig. Flertallet av utstillerne hadde store grønne planter på sine stands. Innen tekstiler har det også vært mye mønstre og trykk av blader på gardiner, møbler og puter. Jeg kjøpte et bilde på gata i Thailand for snart 20 år siden som jeg fortsatt er superhappy for. Maleren var jo en trendsetter!

maleri

Bilde kjøpt av en maler på gata i Thailand for 20 år siden, frodigere blir det ikke. Han var forut for sin tid:-)

Kanskje noen av det morsomste er muligheter å bytte til seg planter på plantebyttemarkeder eller å «stjele» avleggere. Grønn trend både ute og inne er kjærkomment, og at det er en økt bevissthet og glede rundt planter generelt er utrolig gøy. Skal du ta avleggere vil jeg anbefale å vente til dagene er litt lengre for at de raskere skal sette røtter. Forhåpentligvis er grønn trend kommet for å bli.

svigermorstunge

Svigermors tunge tar unna det aller meste av giftstoffer innendørs, i tillegg er den utrolig hardfør

Kan ikke få nok grønt inne:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Grønn trend med planter til interiør som også gir renere luft dukket først opp på SkarpiHagen.

Corokia eller spøkelsestre er fortsatt trendy og populær

$
0
0

Det begynner å bli noen år siden Corocia eller Spøkelsestre virkelig ble kjent og vist i ulike interiørblader, utstillinger og miljøer. Dette er en morsom og litt annerledes plante med et helt særegent bonsailignende uttrykk som passer utrolig godt til den rene skandinaviske interiørstilen. At den er lettstelt gjør jo sitt til at populariteten holder seg.

corokia eller spøkelsestre

Jeg er blitt veldig glad i disse små trærne. Får de nok vann klarer de det meste

Som det norske navnet sier er dette et lite tre eller busk som kan bli ca 50 cm høy og har en hard vedaktig stamme. De bittesmå bladene er grønne på oversiden og er gråhvite under. Bladene, stilkene og stammen er dekket av små grå går som gir et sølvfarget inntrykk av hele planta. Når stilkene og stammen eldes blir de mørke brune der hårene faller av.

corokia eller spøkelsestre

Stammen blir mørkebrun når den mister de sølvfargede hårene

Opprinnelig kommer Corokia coneaster fra New Zealand og områder hvor det kan bli ganske kjølig i perioder og den tåler ned mot null grader uten problem så lenge den ikke får frost over lengre tid. En lett frostnatt kan gå bra, men da vil overgangen til inneklima bli svært brå. Min erfaring er da at de kan kaste mye av bladene når de kommer inn i varmen etter kulde.

Corokia eller spøkelsestre

De bittesmå bladene er mørkegrønne oppå og nesten hvite under. Dette gir en morsom effekt

Hvis Corokia eller spøkelsestre får litt stell kan du ha den i mange år. Det eneste den virkelig ikke tåler er å tørke ut. En sandblandet og veldrenert jord er ideelt, men den må vannes ofte for å holde seg fuktig. NB! Som de fleste andre planter liker heller ikke denne å stå med beina i vann:-) En god solrik plassering, men klarer seg også med halvskygge. I vekstsesongen gir jeg vanlig flytende blomstergjødsel med jevne mellomrom.

Hele sommeren stortrives de ute i hagen eller på terrassen. I vekstsesongen kan de få små gule blomster, men den største prydverdien er nok den krokete morsomme sikksakk veksten! For å få frem en artig form kan du klippe Corokia, dette tar den ikke skade av.

Corokia eller spøkelsestre

Med jevn fuktighet til planta blir fort en leirpotte fin og rustikk. Leirpotte gir også ekstra luft til røttene

Overvintring:

Corokia kan stå inne i vanlig romtemperatur, men la den få nok lys. I tillegg ville jeg gitt den en dusj med vann innimellom for å motvirke den tørre innelufta. Et annet alternativ er å gi den en lys og kjølig overvintring på et soverom eller tilsvarende. Lavere temperatur gir mindre behov for vann siden det ikke fordamper så mye fuktighet fra planten. Jeg har hatt mine både varmt og kjølig. Begge deler har funket bra!

Jeg har hatt en plante i flere år og kjøpte meg et nytt igjen på salg før jul. Når jeg så den siste planta måtte jeg bare ha den. Fantastisk krokete vekst som et lite tre fra et forblåst kystlandskap…

corokia eller Spøkelsestre

corokia cotoneaster, man må jo bare bli glad i disse

Det er en plante ved navnet Sophora prostrata som lett kan forveksles med Corokia eller spøkelsestre. Denne har tilnærmet lik vekst, men med små knallgrønne og sammensatte blader.

Grønt må vi ha året rundt:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Corokia eller spøkelsestre er fortsatt trendy og populær dukket først opp på SkarpiHagen.

Crinum x powellii — en sommerblomstrende slektning til vår kjente og kjære amaryllis

$
0
0

Crinum x powellii er en fantastisk lilje jeg ble kjent med for mange år siden på en hagemesse. Den flotte løken bare måtte bli med hjem, og jeg har ikke angret! År etter år setter den blomster som minner om en mindre utgave av amaryllisene vi har til jul. Crinum har til gjengjeld mange blomster på hver stilk, og bonusen er den herlige duften som brer seg i hagen på varme sommerkvelder.

Crinum lilje

Den hvite Crinum x povellii «album» har en herlig duft på kvelden. Foto: SkarpiHagen

Opprinnelse

Crinum blir også kalt Hakelilje på Norsk, og på linje med mange andre liljer med løk er den i familien Amaryllidaceae som inneholde hundrevis av arter. Crinum x powellii er en hybrid oppsto på 1800-tallet da de to artene C.bulbispermum og C.moorei ble krysset. Hybriden som oppsto er blitt veldig populær og utbredt mange steder i verden, og finnes i fargene rosa eller hvit. Totalt finnes godt over 100 ulike arter av Crinum. Gjennom årene som blomsterdekoratør har jeg brukt flere av artene som snitt. De egner seg nemlig godt som avskårne i vase!

Hakelilje

I motsetning til amaryllis har denne mange mindre blomster på hver stilk

Opprinnelsen til begge «foreldrene» er Sør-Afrika, og hybriden som oppsto er en av de mest hardføre ovenfor kulde. Dessverre tåler den ikke frost så den må overvintres inne her i Norge. Jeg overvintrer mine lyst og kjølig sammen med pelargoniaene. På den måten er det enkelt og plassbesparende:-)

hakelilje

De rosa elegante klokkene er blitt en av mine sommerfavoritter Foto: SkarpiHagen

Dyrking

Crinum liker en veldrenert og næringsrik jord. Den vil gjerne ha jevn og god fuktighet samt tilførsel av næring hele sommeren. Som alle andre løkplanter vil en kraftig og stor løk fylt med næring gi en god og rik blomstring! Det gjelder derfor å opprettholde en god vekst for blomstring neste år.

hakelilje

Den hvite her har jeg hatt i maaange år og blomster trofast hver sommer

For meg funker det å ha løken plantet i en stor potte som settes ut så fort faren for frost er over. Jeg begynner å vanne dem fra april slik at de får en god vekst før utplassering. Plassering i sol eller halvskygge gir vanligvis en bedre blomstring så lys er viktig. På en god plass står de å koser seg med mye vann og næring hele sommeren. I midten av juli kommer det vanligvis stilker med 6-12 blomster på hver. Jeg har både hvit og rosa variant.

Crinum x powellii

Løken har lang hals og blomsterstilken kommer ut fra siden som sees her

Under vekstsesongen setter de ofte sideløker som etter noen år danner en hel ring med sideløker rundt hovedløken. Jeg potter ikke om mine Crinum ofte, hvert 3-5 år har holdt fint. Jeg gir dem en «matpakke» med hønsegjødsel som toppdressing hver vår når de er kommet i god vekst. Dette gjør at næring frigis og renner ned til røttene i jorda under ved hver vanning. Ved ompotting kan sideløkene brytes av og plantes i egne potter. Tips: Veldig hyggelig gave å gi til venne og bekjente!

hakelilje

Crinum liker godt med vann så det gjør ingenting om det øser ned i perioder

Tips ved kjøp av løk
Crinum x powellii

Slik ser en god løk ut når du kjøper den. Ikke fortvil eller gi opp om det ikke kommer blomst det første året. Plantes med jord opp til der løken er som tykkest og vannes forsiktig i starten til røttene har utviklet seg

Nå er det ikke lenge før det dukker opp løker i handelen og klare til å kjøpes. I fjor var det blant annet massevis av dem på Hagemessa. Når du kjøper skal løken være fast i fisken og en god størrelse. Ofte er den lange slanke halsen på løken bøyd. Dette skjer når løken ligger på siden under lagring og transport og har ingen betydning for utviklingen videre. Etter planting vil den rette seg opp når den skyter nye blader. Den er også dekorativ uten blomster.

Slik overvintrer jeg Crinum
Crinum eller hakelilje

Her er Crinum ved juletider, ikke mye som minner om sommerens blomsterprakt

Etter en god lang sommer med vekst tar jeg inn plantene rett før frosten kommer. Jeg har hørt om andre som overvintrer dem innendørs som store potteplanter, lyst og jevnlig med vann i stuetemperatur. Mine Crinum derimot setter jeg lyst, kjølig (5-10 grader) og uten vann. Jeg begynner ikke å vanne før april. Før jul er alle bladene visnet og løken får seg en hvileperiode. Bladene på Crinum har ganske seige fiber. Unngå å rive av visne blader, bruk heller saks så ikke halsen på løken skades. Løken har en lang hals og det skal den ha for å trives, her ligger nemlig blader og knopper klar til en ny sommer.

hakelilje

Man må jo bare bli glad i disse vakre skapningene

Drømmer om neste sommer!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Crinum x powellii — en sommerblomstrende slektning til vår kjente og kjære amaryllis dukket først opp på SkarpiHagen.

Dragonfruit eller Pitaya — dessertpynten ble til mange nye kaktuser på kun et par uker

$
0
0

Dragonfruit eller Pitaya er det sikkert mange som kjenner igjen som et av de eksotiske innslagene i fruktdisken på butikken. De skarpt rød/rosa fruktene ser nesten kunstige ut, men når de deles kommer et hvitt fruktkjøtt til syne med søt smak og masse svarte prikker. Alle de svarte prikkene er frø, og de er i høyeste grad spiredyktige…

Dragonfruit eller Pitaya

De knallfargede fruktene fra kaktus er få kjøpt i mange matvarebutikker.

I mange desserter er Dragonfruit eller Pitaya brukt som pynt og tilbehør. Frukten er utrolig fresh i fargene og en dekorativ kontrast til det meste av mørke sjokoladedesserter. Dessverre rakk jeg ikke å ta frøene før sjokolademoussen var borte så bilde under ble ikke av de beste:-)

Hylocereus dragonfruit

Herlig frukt full av frø til nye kaktuser. Her har jeg tatt ut en liten bit som skal med hjem.

For litt siden var vi på restaurant med gode venner, og etter en deilig forrett og hovedrett var tiden var inne for desserten. Min samboer fikk en sjokolademousse med diverse frukt, og da jeg så stykket med Dragonfruit som lå der å skinte fikk jeg en idè og var kjapt fremme for å rappe en liten bit fruktkjøtt før den ble spist opp!

Frø fra Pitaya

Klemt sammen på en serviett er frøene enkle å tørke. Lett å ta med seg og såes når jeg har tid.

En liten bit med teskje var alt jeg trengte. Den lille biten med fruktkjøtt klemte jeg ut mellom to servietter, omtrent på samme måte som jeg tar vare på tomatfrø her. På denne måten tørker de fort og kan lett tas med hjem. Etter en uke på det tørre papiret var tiden inne for å så frøene.

Dragonfruit eller pitaya

Etter en uke var det «bare» pirke løs frøene og legge dem oppå jorda

Slik sådde jeg frøene

Jeg brukte en veldrenert såjord med lite torv. Etter å ha gjort klart en potte med jord begynte jeg å pirket løs frø fra servietten. Dette var en håpløs jobb som jeg ikke hadde tålmodighet til så jeg rev løs serviettbitene med frø på og la i en skål med vann for å løsne frøene. I løpet av et minutt eller to var det hele gått i oppløsning og såingen gikk som en lek!

Dragonfruit eller pitaya

Siden frøene var nesten umulig å pirke løs la jeg dem et minutt i vann, vips var papiret gått i oppløsning og de løse frøene var enkle å spre utover

Jeg spredde de små frøene på overflaten av jorda uten å dekke dem til. Vannet forsiktig og tredde en plastpose over potta før jeg satte den på badegulvet. Undervarme gjør underverker med spiringen for mange små frø. NB! Sjekk ofte siden høy varme og lite lys gir dårlig resultat. Så fort spiringen har startet satte jeg dem i vinduskarmen med så mye lys som mulig. Ekstra plantelys er supert for små frøplanter.

dragonfruit eller pitaya

I løpet av en drøy uke etter såing er det en hel gjeng med små kaktuser og tilslag på bortimot 100%!

Kaktusfrukten Pitaya

Dragonfruit eller Pitaya er en frukt fra noen kaktusarter innen slekten Hylocereus. Den røde frukten med hvitt kjøtt kommer fra Hylocereus undatus som har noen fantastiske nattblomstrende og store blomster. Dette er epifytt som klatrer i vei ved at den fester røtter til underlaget. Den er også i nær slekt med den egentlige «Nattens dronning» Selenicereus grandiflorus som har firkantede stengler. Dessverre mistet jeg min Nattens dronning for en del år siden, men nå har jeg fått bestilt meg en ny.

Epiphyllum

Her er en av mine Epiphyllum fra i sommer. Bladene kan minne om Hylocereus, men blomstene på denne røde herligheten er åpne på dagtid og holder i flere dager..

Dette er en stor bladkaktus som kan minne om Epiphyllum. På mine andre bladkaktuser benytter jeg en svært lett jordblanding med god drenering. Etter min erfaring vil plantene kollapse og røttene dør hvis orden blir for tung eller for mettet av vann. Mest mulig luft til røttene og jevn fuktighet har fungert på mine.

Veien fra frukt med frø til spire er kort!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Dragonfruit eller Pitaya — dessertpynten ble til mange nye kaktuser på kun et par uker dukket først opp på SkarpiHagen.

Slik gir jeg en «litt sliten» tulipanbukett nytt liv som borddekorasjon

$
0
0

Knitrende og spenstige buketter med tulipaner i mange farger er noe vi konsumerer i disse dager. De gir den ultimate vårfølelsen, men etter en uke er de som regel ganske slappe i fisken og henger med hodet. Tulipaner som borddekorasjon er et godt alternativ for å utnytte selve blomstene når bladene blir gule i tuppene.

tulipaner som borddekorasjon

Jeg synes tulipanblomstene er nesten på det flotteste mot slutten av bukettens levetid

I vanlig romtemperatur er det begrenset holdbarhet på tulipaner. Etter noen dager er det en bukett med gule blader og lange dvaske stilker. Selve blomsten derimot kan fortsatt brukes siden den nesten er på det flotteste og mest utsprungne. Ved å bruke tulipaner som borddekorasjon kan vi få glede av et vårlig og fargerikt middagsbord. Når vi skjære dem korte bruker vi kun det fineste, nemlig blomstene. Annet grønt kan vi klippe litt av andre planter eller gå ut å finne noen grener.

Tulipaner som borddekorasjon

Her bruker jeg ulike vaser og lykter. Kornellgrener, eucalyptus og oliven er de grønne elementene som også ligger på bordet mellom vasene

Skal du ha middagsgjester er det hyggelig å pynte litt på bordet. Du kan enkelt dekorere med ulike vaser og lykter som du har stående. Her legger jeg vekt på å bruke elementer som går i samme fargepalett. Blir det for mange farger i vaser og lykter kan det noen ganger oppleves litt rotete. Denne gangen er det blomstene som skal få spille hovedrollen og stå for fargene, det er jo tross alt nesten vår:-)

Tulipaner som borddekorasjon

Jeg begynne med å fylle i grønt og grener. Dette skaper rammeverket og støte til blomstene som kommer senere

Dette er en måte å lage borddekorasjon er gøy og krever ikke stort teknikk. Jeg vil si at «man tager hva man haver» og gjør det enkelt. I tillegg til tulipanbuketten var jeg i vinterhagen og fant et par grener med eucalyptus, noen olivengrener og et par blader av mørk Phormium tenax. Ute er det en rød sibirkornell som fikk være med. Det morsomste var kanskje en pelargonium som nekter å hvile. Den har fortsatt å komme med blomster og sto i full blomst selv med 5 grader og lyst! Vi kan ikke alltid temme og styre naturen.

Tulipaner som borddekorasjon

Tulipanblomstene trenger ikke lange stilkene eller blader når de skal i små vaser. Jeg kutter alltid stilken på tulipaner rett over.

10 tips for å lage denne type borddekorasjon /arrangement:
  • Hold det lavt slik at det er enkelt å snakke med dem på andre siden av bordet
  • Vaser og lykter i nogenlunne samme fargepalett, formene kan variere for å skape spenning
  • Samle elementene på midten så det blir en jevn linje som ikke kommer i konflikt med servise og glass
  • Fyll alle vaser med vann før de settes utover
  • Begynn med blader, grønt og/eller grener. Dette kan gi god støtte til blomstene
  • Bruk blomster som er saftspent og vasstrukne
  • Snitt blomstene fortløpende rett før de settes i vasene
  • Tenk deg en maks høyde på arrangementet og hold deg innenfor denne. Varier gjerne høyde og vinkler innenfor den tenkte rammen for å skape spenning
  • Tenk på hvor lykter og lys plasseres slik at blomstene ikke blir brent
  • Blader, grener og en del blomster kan legges på bordet siden dette skal kun holde seg fint en kveld, dette kan gi en god effekt og fin helhet. Pass på at det ikke er ting som setter flekker på duken

Gjenbruk av en tulipanbukett og litt diverse blomster og grønt er alt som trengs

Det er takknemlig å bruke tulipaner som borddekorasjon siden de gjør mye utav seg og er noen ordentlige fargeklatter. Den ene middagsgjesten er en god venn og blomsterdekoratør, Han minte meg på et tips om å «brette» ut blomstene. Dette er noe som er blitt gjort mye av for å få blomstene til å ruve eller fylle mer. I en del binderi og sammenhenger skal blomstene være på det flotteste til en anledning. Eksempler på det er bryllup eller begravelser. Blomster koster mye her i nord og da må man få maksimalt ut av det vi har. I tillegg får en enkel tulipan et helt annet uttrykk!

gjenbruk av tulipan

Brettes kronbladene på tulipanen ut skifter den helt uttrykk til en morsom og litt naiv blomst

Med tulipaner som borddekorasjon og med de korte stilkene vil de faktisk stå godt hele kvelden og gjerne noen dager til.

Tulipaner som borddekorasjon

Velkommen til bords

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Slik gir jeg en «litt sliten» tulipanbukett nytt liv som borddekorasjon dukket først opp på SkarpiHagen.


Tulipan i vase oppfører seg forskjellig avhengig av hvilken type det er.

$
0
0

Høysesongen for tulipan i vase er nå! De har heldigvis en lang sesong som startet en stund før jul og varer helt til april. Etter dette tar hagen over og leverer tulipaner til et stykke ut på forsommeren. Tulipaner er enkle å ha som snittblomster, men jeg har fått noen spørsmål om stell og oppførsel. Blant annet hvorfor vokser de så forskjellig?:-)

tulian i vase

Tulipaner utvikler seg ulikt selv om de har eksakt samme forhold

Frem til jul er det stort sett røde og hvite tulipaner som er tradisjon. Etter nyttår er det derimot tulipaner i masse farger og kombinasjoner, nesten alle farger er representert bortsett fra blått. En blandet tulipanbukett er utrolig vakkert, men det er som regel forskjellige typer av tulipaner som er satt sammen. Med forskjellige typer følger også ulik oppførsel. Noen vokser og strekker seg langsomt, mens andre typer kan vokse flere cm pr dag!

tulipan i vase

Her er en tulipanbukett etter noen dager i romtemperatur, de startet i eksakt lik høyde! Det er lett å se at like fager og typer vokser like fort / langsomt

Når vi har blandet ulike typer tulipan i vase vil de naturlig nok vokse i ulik hastighet. Dette vil vi ikke kunne påvirke og må aksepteres, sånn er naturen bare:-) Hvis du ønsker deg en jevnere tulipanbukett må den settes opp på nytt med jevne mellomrom. De kan for eksempel tas ut av vasen og beskjæres hver 2.-3. dag. Samle buketten på nytt slik at blomstene står i jevn høyde og gi stilkene et nytt snitt rett over. På denne måten kan buketten jevnes når noen av blomstene raser ivei.

tulipan i vase

En gjeng med røde og gule tulipaner som strekker seg i lik fart med de lilla som står igjen på startstreken

Her kan du lese mer om hvordan jeg gir tulipan i vase stell og preparering for lengst mulig levetid.

tulipa

Herlig knusprige og friske tulipaner. Lik sort vil gi en jevnere bukett

5 tulipanfakta:
  • De aller fleste tulipanene vi får kjøpt nå er produsert her i Norge.
  • Ifølge informasjon fra produsentene kjøper vi 80 millioner tulipaner i løpet av sesongen! Det vil si at det produseres ca 400 000 tulipaner hver eneste dag!
  • Tulipaner kommer opprinnelig fra Tyrkia og Iran
  • Tulipaner er spiselige
  • Tulipaner er Norges mest populære snittblomst
tulipan i vase

Tulipaner fra hagen om ikke så lenge…

Tulipan med din glede:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Tulipan i vase oppfører seg forskjellig avhengig av hvilken type det er. dukket først opp på SkarpiHagen.

Vekking av fuchsia etter vinterdvalen.

$
0
0

Det er flere måter å overvintre fuchsia på. Uansett hvilken overvintring de har fått er snart tiden inne for å vekke dem til live igjen. Etter vinterdvalen begynner jeg vekking av fuchsia mot slutten av februar. Ved å sette dem i gang nå får de tid til å utvikle røttene slik at de får god vekst når dagene blir lysere og sola begynner å få bedre tak.

vekking av fuchsia

Det er ikke mye som tyder på hvilken fantastiske blomstringen denne planten gir hvert år.

Måten jeg overvintrer på er enkel. Jeg sleper inn alle krukkene rett før frosten kommer. Deretter stripper jeg dem for det meste av blader og eventuelle blomsterknopper før de settes tett. Dette gjør litt vondt når plantene er fulle av blomster… Hvileperioden varer deretter frem til februar med en temperatur på 5-10 grader og lyst som fungerer godt hos meg. De får som regel ikke vann før de vekkes igjen.

Vekking av fuchsia

Slik ser den gamle fuchsiaen over ut på sensommeren. Stellet nå er en investering i denne type blomstring. Planta er nok bortimot 20 år!

Jeg har en del fuchsia med stort og smått. Et par av de oppstammede fuchsiaene er to som jeg arvet etter mormor og er ekstra redd for. De to små trærne får litt ekstra tilsyn under overvintringen slik at det er en anelse fukt i potta, men ikke så mye at de råtner.

Jordforbedreing

Jeg blander inn en del perlite i jorda for å gjøre jorda bedre for røttene

Vekking og omplanting:

Når jeg skal vekke mine fuchsia etter vinterdvalen gir jeg dem en ny potte og ny næringsrik jord. En god plantejord med ekstra kukompost eventuelt litt granulert hønsegjødsel gir plantene en verdifull og god «matpakke». Det er viktig å ikke overdrive gjødselen i jorda fra starten siden røttene må etablere seg på nytt. I etableringsfasen er de sarte og for kraftig næring kan svi nye små røtter. I jorda blander jeg også inn en del perlite. Dette er et vulkansk materiale som sørger for god drenering og mer luft til jorda. I tillegg holder perlite på fuktighet som er et sort pluss for våre fuchsia.

Vekking av fuchsia

Det meste av gammel jord fjernes før de pottes om med ny næringsrik jord.

Nå drar jeg den gamle jorda forsiktig av. Plantene tåler gjerne mer enn man tror og jeg gjør tilsvarende på mine pelargoniaplanter. Etter å renset bort mye av den gamle jorda er det bare å finne en passelig ny potte. På de store plantene mine bruker jeg faktisk samme potten så lenge den får godt med ny jord.

Vekking av fuchsia

Når jeg trykker til den nye jorda bruker jeg sprikende fingre ned mellom røttene slik at de får god kontakt med jorda. Vanningen i etterkant gjør at jorda setter seg godt.

Klipping og beskjæring

Etter at planten er satt i ny potte får de seg en runde med saksa. Jeg klipper tilbake en god del, men aller først klipper jeg bort alle døde og tørre stilker, på den måten er det enklere å få oversikt. På de oppstammede plantene er det enkelt å ta dem tilbake til en jevn krone. Når jeg klipper ser jeg for meg hvilken form jeg ønsker meg og klipper i vei. Det vokser jo ut igjen!

Vekking av fuchsia

Etter beskjæring er det klart for nye knopper som skal bryte

Hvis plantene har overvintret med høyere temperatur er det ganske vanlig at de har begynt å utvikle blader og knopper. Jeg anbefaler å være tøff og klippe bort knopper og heller prioritere en god beskjæring. Det vil gi en god vekst nå og dermed finere planter til sommeren.

Vekking av fuchsia

Den lille fuchsia magellanica får de fineste små blomstene i rødt, hvitt og blått

Her kan du lese mer om oppstamming av fuchsia.

oppstamming av fuchsia

Dette er èn av de gamle Fuchsia jeg arvet fra min Mormor. Det er noe helt eget med planter som har en historie og har levd et liv…

Etter at planten er på plass i ny potte og klippet får de vann. Jeg holder den lett fuktige til jeg begynner å se at det bryter nye skudd. Nå får de så mye lys som mulig, men jeg holder fortsatt temperaturen relativt lav (8-10 grader) Etter min erfaring utvikles røttene godt med denne temperaturen og det er en langsom vekst. Dette gjør at plantene holder seg kompakte. På dette tidspunktet kan det være lurt å gi ekstra belysning, spesielt om temperaturen er høyere.

Fuchsia ompotting

Det er noen kunstverk av noen blomster. Her er en hengende «Blue angel»

Vi kan også knipe de nye skuddene for å få kompakte planter. Kniper du av for hvert 2. bladpar vil det som regel komme to nye skudd videre. Dette gir en mye tettere plante. Tuppene som knipes kan samtidig brukes til avleggere og lage nye planter!

Grunnlaget for en ny sommer legges nå:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Vekking av fuchsia etter vinterdvalen. dukket først opp på SkarpiHagen.

Tid for å tømme fuglekasse og gjøre klart til nye beboere

$
0
0

Å tømme fuglekasse er en av vinterens gjøremål. Jeg pleier å gjøre dette hvert år for å gi de små vennene i hagen beste mulige boforhold. De gangene jeg har gjort dette for sent får jeg straffen! Fuglelus og lopper som biter er ikke gøy, og klør verre enn et dusin myggstikk… Det er heller ikke lenge før boligene blir inspisert.

Fuglekasse

Fint å rense nå når lopper og lus sover i kulda

For at fuglene ikke skal forstyrres når de leter etter sted å bo er det god grunn til å gjøre ryddejobben nå. Allerede i mars er det full inspeksjon og leting etter sommerens bopel. Jeg har faktisk sett kjøttmeisen sjekke ut en fuglekasse allerede. Får de uro under forberedelsene kan det hende de finner kassen uegnet så det blir en sommer med tom fuglekasse.

Blåmeis

Denne lille tassen fløy i vinduet hos mine foreldre. Heldigvis kom den unna med skrekken og kanskje litt hodepine

Jeg skrev også litt tømming av fuglekasse her i fjor.

Her i hagen har jeg plassert 5 fuglekasser spredt utover så det bor en liten familie i hver uten rivalisering; pluss en blåmeisfamilie på loftet:-) «Loftsleiligheten»» har vært bebodd i mange år og de sleper inn hauger og lass med mose til reiret. Siden de ikke gjør noe skade lar jeg dem fortsette å komme tilbake og tetter ikke hullet i veggen. Nytteverdien av å ha dem i hagen er mye større!

tømme fuglekasse

Gammelt reir og rester fjernes

tømme fuglekasse

Jeg bruker gummihansker eller som her, en brødpose som dekker litt oppover armen for å unngå bitende utøy. På den måten er det enkelt å ta ut det gamle reiret.

Nytteverdien av å ha fuglekasse i hagen

I kassene er det en god blanding av kjøttmeis, blåmeis og svarthvitt fluesnapper. Så må jeg ikke glemme paret med rødstruper som bor i hekken mot naboen! Alle disse småtassene er med på å rense hagen for insekter. Nytteverdien av småfugler i hagen er stor. De sjekker stadig rundt på planter, busker og trær etter noe å spise. Med en god variasjon av småfugler i hagene holdes mengden med skadelige innsekter i sjakk og behovet for sprøyting er minimal.

Oppfordringen er å sette ut fuglekasser for et økt mangfold og mengde av fugler i hagen.

tømming av fuglekasse

Når fuglekassene tømmes er det viktig å sjekke opphenget. Er ståltråden rusten må den byttes. Det skal ikke være noen mulighet for at kassen detter ned!

Til tross for en stor vanndam midt i hagen er det knapt nok mygg her. Fiskene spiser selvsagt mygglarver, men fuglene er ivrige i jakten på alt som kommer opp av vannet. På den måten får småfuglene masse å spise.:-)

Fuglekasse

Lykke å se friske fine fugleunger. Alle fem var ute fløy 3 uker senere. Det er en del insekter som skal til for å fø 5 sulte kjøttmeisunger

Steller vi pent med fuglene og legger forholdene til rette er det stor nytteverdi, men det aller hyggeligste er å kunne våkne til fuglekvitter og se liv, røre og trivsel.

Snart er det liv i kassene igjen!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Tid for å tømme fuglekasse og gjøre klart til nye beboere dukket først opp på SkarpiHagen.

Slik lager jeg nye planter ved å sette stiklinger av hoya

$
0
0

Når dagene blir merkbart lenger er det fint å sette stiklinger. De fleste plantene forbereder seg akkurat nå på ny vekstsesong, og da er det enklere å få dem til å rote seg. Stiklinger av Hoya er ikke noe unntak, med noen gode skudd er det gjort i en fei og slik gjør jeg det.

stikling av hoya

Her er den Hoyaen jeg har savnet mest siste par årene. Hoya Dennisii som her blomstrer med godt stell hos mamma. Liten nett plante uten duft, men med relativt store blomster.

Da jeg var en snartur hjemme hos mine foreldre for litt siden fikk jeg tatt tre gode stiklinger av Hoya jeg ikke har hatt de siste årene. Gjennom årenes løp har jeg gitt mamma avleggere av sorter jeg har vært redd for å miste. På den måten har hun fått noen fine planter (kanskje også litt for fulle vinduer:-)), og jeg har en «backup» om noe skulle gå galt med mine. Dette er noen arter som ikke er like enkelt å få tak i på nytt så mitt tips er å dele raust med seg, da er det flere man kan spørre om hjelp hvis du mister planten din.

Slik setter jeg stikling av Hoya:
Stikling av Hoya

Jeg bruker en god lett blomsterjord med iblandet perlit. Perlit sørger for god drenering og gir samtidig en mer stabil fuktighet siden den holder på vann. Plastpose bruker jeg til slutt.

Stiklinger av Hoya

Noen grener fra tre ulike Hoya er godt grunnlag for nye planter. En stikling av Hoya kan godt tørke et par dager før setting.

Generelt er det enkelt å ta stikling av Hoya. Jeg bruker et bladpar og ca 5cm stilk hvis mulig. Bladene skal være «modne» det vil si at de er ferdig utvokst og med en god cellestruktur, de ytterste og myke tuppene av skuddene er derfor ikke egnet.

Stiklinger av Hoya

Et bladpar og ca 5cm stilk og klippes over. Sideskudd som her, og eventuelle blomsteranlegg fjernes. En stikling skal bruke alle krefter på å sette røtter, som her kan sees som små anlegg på stilken.

Stikling av Hoya

Hoya retusa vokser annerledes og har litt mer enn et bladpar. Her bruker jeg ca 5cm stilk og et bladfeste. Den hvite plantesaften er et av kjennetegnene på Hoya.

Hoya carnosa er nok den mest kjente arten og kalles voksblomst eller porselensblomst. Den fantes i alle bestemødres vinduer hvor den slynger seg rundt. De kremfargede blomstene ser nesten kunstige ut og har en fantastisk duft! Hoya består av flere hundre ulike arter! Slekten vokser vilt i tropisk og subtropiske skoger hvor de klatrer rundt der de får feste på stammer og groper med formuldet plantemateriale.

stikllinger av Hoya

På den store Hoya imperialis alba er det lett å se anlegg til nye røtter

Stiklinger av Hoya

Jeg setter 2-3 stiklinger i hver potte og vanner

Mitt tips er å dele raust med seg av stiklinger, da er det flere man kan spørre om hjelp hvis du mister din egen plante.

Etterbehandling:

Når stiklingene er satt i jord trer jeg en plastpose over hode på dem. På den måten blir det et lite «minidrivhus» som får stå en ukes tid før jeg fjerner posen igjen. Med høy luftfuktighet opplever jeg at det er raskere rotsetting. Pottene plasseres gjerne i vinduskarmen i romtemperatur. Lyst uten sol er perfekt, sola kan fort gjøre stor skade på en liten stikling. Før røttene er utviklet er stiklingene sårbare for temperaturer og uttørking.

stiklinger av Hoya

Med en pose over hode blir det et jevnt fuktig og godt klima for en liten stikling. Etter en uke eller to tar jeg av posen og holder jorden jevn fuktig til den begynner å skyte nye skudd.

Stiklinger av Hoya

Her er blomstene på en Hoya jeg tok som stikling for 20 år siden. Denne vokste i et tre på Phi Phi Island i Thailand. Nå blomstrer den i vinduskarmen hos meg

Dette er en fremgangsmåte jeg bruker på mange ulike planter. Å ta stiklinger er rimelig, gøy og en måte å få tak i planter som ikke er i handelen. En stikling er nemlig en identisk genetisk kopi av morplanten.

Gled flere og vær raus med stiklinger:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Slik lager jeg nye planter ved å sette stiklinger av hoya dukket først opp på SkarpiHagen.

Grønne planter tåler ikke kulda i vinternorge!

$
0
0

Mitt grønne plantehjerte vrir seg når jeg ser folk går ute på gata i minusgrader med en dårlig innpakket bukett eller grønne planter i armkroken. Det er som oftest planter som er ment for helt andre klimatiske forhold enn en Norsk vinter. En del inneplanter protesterer bare temperaturen kommer under 10 plussgrader!

Frossen plante

Schefflera er ganske hardfør, men etter en stund i kuldegrader kan vi plukke visne blader i lang tid og den blir skranten. Planten var ikke helt frossen så det er fortsatt liv i deler av planten og det vil komme nye skudd fra stammen.

Jeg har tenkte på planter og kulde ganske lenge, og fikk nylig en påminnelse på jobb hvor mange av kollegaene mine er glade i grønne planter. Noen har fylt opp rundt arbeidsplassene med stort og smått. Det gjør underverker for miljøet inne, og er mye hyggeligere å se på enn glatte harde flater i et kontorlandskap. I tillegg skaper mye grønt skaper en helt annen energi.

grønne planter tåler ikke frost

Har du kjøpt og fått en fin plante er det ganske trist når planten kollapser på grunn av dårlige råd og feil behandling før den kommer hjem

Siden jeg er plantegal så er det veldig hyggelig på bli spurt om råd når det skjer noe med plantene. Her har flere av de flotte grønnplantene skrantet siden de kom inn på kontoret for 2-3 uker siden. Bladene visner tilsynelatende uten grunn, og plantene ser stusselige ut. De får en skvett vann i ny og ne og er kanskje i tørreste laget, men for de fleste grønne planter er det faktisk bedre med tørke (innen rimelighetens grenser) enn å stå med beina i vann.

frostskader på grønne planter

Det er bare å klippe bort etter hvert som det kollapser. Kvistene er tørre med skrumpende bark og ødelagt inni

Som «plantedoktor» kommer alle de vanlige spørsmålene om hvordan vi har hatt det i det siste? Tørt, vått, trekk, kulde, varme, utøy på bladene osv. Siden vinduene ikke kan åpnes og det er veldig lyst på kontoret er det raskt å snevre inn. Så kom spørsmålet hvordan kom de hit? De som skranter har vært en tur i kulda! Det kan ta noen dager før vi begynner å se resultatet av kuldeskader som her.

Schefflera

På den positive siden kommer det nye skudd fra grenene som ikke er skadet av frosten

Årsak!

Det grønne plantehjertet gjorde et stort hopp (og ikke på noen god måte) når jeg fikk vite hva som er skjedd. Joda, plante ble kjøpt på butikk i sentrum og ikke pakket inn før de ble båret ute i minusgrader. Større grønne planter er vanskelig å pakke inn, men de tåler ikke frost og kulde selv om de er store. Beste løsningen er da raskt ut og inn i varm bil!

frostskader på planter

Etter frisering ser Areca palmen grei ut enn så lenge. Jevnt med vann og en dusj i ny og ne samt dynket med litt tålmodighet så får vi se.

På tur hjem i dag observerte min samboer en dame som hadde handlet i butikken. Ventende på bussen i minus 10 grader står hun glad og fornøyd med en orkidé i handa. Ingen innpakning annet enn den tynne åpne plasten vi alle har sett orkidéer komme i fra produsenten. Da er det jo bare å gjette hvor mange minutter den holder seg oppreist når den får komme innendørs igjen… hmmm!

Hvem er ansvarlig?

Jeg vil våge meg på å si at de som selger planter og blomster bør vite hvor galt det kan gå, og hva de ulike plantene de selger kan tåle. Etter min menig bør alle gode blomsterbutikker ha et godt alternativ til innpakking og kunne tilby dette. Jeg vil i alle fall komme med en innstendig oppfordring til å be om å få pakket inn planter når dere kjøper dem; om det ikke blir gjort uoppfordret.

plantetransport

En isolasjonsplast er enkel, lett og isolerer godt på kalde dager

Som kunde er det fint å få en godt pakket plante, men når det er mange kuldegrader ute vil det fort bli kaldt inni pakka. Vær bevisst på hvor lenge du går utendørs og ikke la plantene stå igjen i bilen osv. Ingen av oss hadde blitt glade for å bli plassert ute i snøen og kulda kun iført truse:-)

planteinnpakking

Etter et par timer i romtemperatur åpner jeg pakken og lar den nye planten få komme ut etter trygg transport ute

Når du kommer hjem lar du pakken stå et par timer før du åpner og tar ut planten. På dem måten får de tid til å akklimatisere seg uten for brå overganger i temperatur.

Trygg frakt hjem for sårbart liv!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Grønne planter tåler ikke kulda i vinternorge! dukket først opp på SkarpiHagen.

Nå tar jeg beskjæring av vinranke for at de ikke skal blø så mye.

$
0
0

Det er ikke så mye som skjer eller skal gjøres i hagen midtvinters når snøføyka pisker rundt husveggene. Selv om dagene er litt lengre med et ørlite løfte om vår, har kong vinter og kulda fortsatt et fast grep om hagen. Da er det perfekt tid å ta beskjæring av vinranke. Klipper vi for sent på våren blør de kraftig!

baskjæring av vinranke

Her sees rester flere års beskjæring og fjorårets vekst som skal bort. Uten beskjæring blir det mer virvar for hvert år.

Ved beskjæring av vinranke nå vil de ikke blø så mye.

Dette er fordi alt er frossent og sevja har ikke begynt å stige. Klipper vi nå holder snittflatene seg tørre og rekker å lukke seg noe før sevja stiger, og det begrenser blødning. Mer enn én gang har jeg vært litt seint ute og da drypper og renner det mengder med sevje. Dette er noe vi helst vil unngå. Skulle uhellet være ute vil du kunne svi snittflaten. Et annet alternativ jeg har brukt mye på blant annet Hoya innendørs (som også blør mye) er å bruke litt ren aske på snittflaten.

Beskjæring av vinranke

Jeg klipper alle skuddene tilbake for å holde en ryddig vinranke

Druerankene kan vokse mye i løpet av en sommer. Får de vokse fritt vil de etter hvert bli et ordentlig villnis. Med fri utfoldelse vil de fort bli uhåndterlige og gi lite druer. En god beskjæring av vinranke nå er derfor viktig hvis vi vil høste frukt og holde styr på planta.

Beskjæring av vinranke

Jeg klipper grenene fra i fjor helt tilbake. Det bryter fint med nye knopper fra hovedgreina til våren- Veden i snittflaten er frisk og fin

Det er mange måter å beskjære vinranker på

Det avhenger helt av hvor du skal ha den og hva du skal bruke den til. Skal den kun dekke en pergola eller fjellknaus kan den vokse fritt. Jeg har latt vinrankene i hagen få en stamme opp og et par greiner ut til siden. På den måten dekker de en hel vegg og allikevel får luft og lys inn til drueklasene. Alle rankene her i hagen bærer godt med druer.

beskjæring av vinranke

Etter at alle greinene er klippet tilbake gjenstår hovedgreinene. Det ser litt stusselig ut nå men den blir raskt grønn og frodig

beskjæring av vinranke

Her er et par av greinene som fikk fart på seg i sommer. Drueklasene skal få luft og lys for å modnes fint

Første året er det lurt å la vinranken vokse opp til ønske høyde for deretter å toppe den. Jeg tok bort alle sideskudd første sesongen. Året etter lot jeg sidegrener vokse ut. Etter tre år fikk jeg hovedgreinene på plass, deretter har jeg kun klippet tilbake fjorårets vekst. Vinranken blir mer og mer treaktig og kraftig for hvert år som går. Disse vinrankene er blir 12 år til sommeren og har dannet flotte stammer!

Gamle druer vitis viifera

Gamle drueklaser er viktig å fjerne. Her kan det ligge mye sporer til sopp og mugg som vi ikke vil ha på sommerens avling.

Stiklinger

Jeg lar et par greiner stå igjen på planta slik at jeg kan ta stiklinger litt seinere. I slutten av mars kan vi fint bruke biter av fjorårsgreiner som stikkes i en blomsterpotte med jord for å få nye planter. Her viser jeg hvordan jeg enkelt tar stiklinger med årsskudd, men fremgangsmåten er den samme for skuddene jeg klipper nå. Brukes grener fra i fjor rekker vi plantene rekke å bli kraftigere gjennom sommeren. NB! husk å merke stiklingene. Jeg glemte det i fjor og aner ikke hvilke sorter jeg ga bort.

stikling av vinranke

En stiklingsplante fra i fjor våres. Skuddet ble bortimot en halvmeter og ble gitt til mine to små nieser og skal klatre på veggen til lekestua deres

Forbered våren nå:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Nå tar jeg beskjæring av vinranke for at de ikke skal blø så mye. dukket først opp på SkarpiHagen.

Svigermors tunge er kanskje den mest robuste inneplanten jeg kjenner

$
0
0

Svigermors tunge er en av de mest robuste planten jeg kjenner, og tåler det aller meste. Denne sukkulenten er befriende enkel å stelle også for dem uten grønne fingre. Glemmer du den i perioder gjør det ikke noe så lenge den får nok lys, men bør skjermes mot den sterkeste sola.

svigermorstunge

Svigermors tunge er utrolig robust, tåler det meste og liker seg når det er litt trangt i potta.

Svigermors tunge eller Sansevieria trifasciata laurentii tilhører en slekt som kalles bajonettplante. Opprinnelig kommer denne fra vestlig og tropiske deler av Afrika hvor den vokser i store grupper. Den sprer seg med en jordstengel eller rhizom som danner nye rosetter på løpende bånd. hver rosett danner en liten «gruppe» med blader. Under optimale forhold vil de kunne få blader på opptil 2m! Slekten består av ca 60 arter som vokser i tropiske områder.

svigermors tunge

Bladene har flotte marmoreringer hvis de ikke står i sterk sol

Enkelte av artene innen slekta med bajonettplanter kan få blader opp mot 3m. Bladene inneholder fibre som er verdifulle å bruke til ulike materialer. Dette kan vi lett se på vanlig Svigermors tunge om vi forsøker å rive av et blad. Selv når de er visne er de seige og nesten umulig å rive. Hvis vi river kan vi ødelegge planten så en skarp kniv eller saks er nødvendig når vi skal beskjære Svigermors tunge.

Svigermors tunge

Svigermors tunge setter nye skudd fra rota. Her sees et som akkurat har begynt å ta litt plass

I vårt stuemiljø snakker vi ikke størrelse på 2m, men jeg har sett planter med blader på ca 1m høyde. Da jeg var liten hadde min farmor en flott og diger plante! Voksemåten med jordstengel gjør at det etter hvert blir ganske trangt i potta. Etter min erfaring trives Svigermors tunge best når det er litt trangt om plassen, og trenger derfor sjelden ompotting. På gamle planter kan du se at de nye rosettene nesten henger utenfor kanten på potta, da er det på tide å gi den mer plass:-)

Plassering og stell:

Svigermors tunge har flotte marmoreringer i bladverket. Tegningene på bladene blir absolutt finest om planten unngår den meste steikende sola. Med sterk sol vil bladene som regel bli gråaktige, blasse og noen ganger svimerker. Svigermors tunge vil klare seg i lang tid med lite lys, men trives allikevel best med en så lys vokseplass som mulig, det gir en sterk og kompakt plante. Siden planten vokser i tropiske områder vil den tåle en del vann. Det er imidlertid viktig at planten får tørke opp mellom hver vanning. Siden dette er en sukkulent har den et lager av fuktighet i bladene og vil kunne klare lengre tørkeperioder. Å bli stående med bena i vann er de fleste planters verste fiende, spesielt for sukkulenter! Kaktusgjødsel i vekstsesongen funker hos meg, og jorda bør være godt drenert med ekstra iblandet grus og sand. Det forekommer sjelden sykdommer eller skadedyr.

sanseviera strifasciata

Blomsterstilkene på Svigermors tunge er gjemt innimellom bladene

Formering

Det er kjempeenkelt å ta avlegger av Svigermors tunge. Skjær av et blad eller en rosett og plant i ny potte. Vann forsiktig og vips har du en ny plante. Jeg har et par eksempler som jeg kommer tilbake til om ikke så lenge.

Svigermors tunge

Kun et blad er alt som trengs for å lage en ny plante

 Blomstring.
Sanseviera

Blomstene springer ut i sett med nye blomster hver kveld. De visne blir hengene på til alle er ferdig blomstret

Eldre planter vil ofte setter blomster. Her i huset kommer de gjerne på senvinteren og våren. Blomstene er unnselige og nesten grønne, og om regel registrerer jeg ikke blomstene før jeg kjenner duften. De har en søtlig krydret duft som fyller rommet på kvelden. Blomster som dufter på kvelden gjør dette for å tiltrekke seg nattaktive innsekter til bestøvningen. Stilken med blomster har flere sett knopper som åpner seg om kvelden, og er visne neste morgen. Neste kveld setter den i gang et nytt sett. Blomstene har dråper med nektar som er klissete. Derfor er lurt å fjerne stilken etter at alle blomsten er ferdig. Den tørre nektaren er som regel vrien å få bort fra gulvet eller gardiner.

svigermors tunge

Jeg synes blomstene til Svigermors tunge er fine

En liten variant.

Sanseviera trifasciata «Hahnii» er en artig variant av Svigermors tunge. Den vokser på akkurat samme måte, men med korte blader i en enda tydeligere rosett. De blir ikke høyere enn ca 10-15 cm, og har akkurat samme krav til behandling. Begge sortene tåler nesten hva som helst!

svigermors tunge

Den lille varianten Hahnii. Her har jeg plantet en ren grønn og en tofarget sammen for variasjonens skyld.

Både den høye og lave sorten har variasjon på bladene ved at det finnes planter med og uten den gule kantstripen.

Hardfør og robust mens vi venter på våren:-)

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Svigermors tunge er kanskje den mest robuste inneplanten jeg kjenner dukket først opp på SkarpiHagen.


En eksotisk flammende Gloriosa er perfekt til den varme kroken i hagen eller på balkongen

$
0
0

Gloriosa superba er en nok av de mer eksotiske plantene her i heimen. Den kom tilbake til samlingen min i fjor etter noen års fravær. Jeg fant nemlig noen flotte knoller på hagemessa som bare «måtte» bli med hjem, helt sikkert kjent opplevelse for mange:-) På forsommeren får man kjøpt ferdige planter, men det er ekstra gøy med egne knoller som dyrkes fra bunnen av, og slik blomstrer de år etter år hos meg.

Hengelilje

Gloriosa superba har lang blomstring og setter mengder med nye knopper utover sommeren

For meg så utstråler Gloriosa superba noe eksotisk, tropisk, sart og annerledes, i tillegg er den holdbar i vase. Da jeg jobbet i blomsterbutikk var dette en av favoritt snittblomstene som jeg ofte brukte fordi de tilfører et helt eget uttrykk i en bukett eller dekorasjon. I fjor sommer hadde jeg dem i drivhuset og har aldri hatt flottere planter! Dessverre var de feilmerket, og det jeg trodde skulle bli blodrøde blomster med en gul kant de guleste knallgule… Det var sorten jeg ikke ønsket meg så jeg må nok kjøpe på nytt i år!

Gloriosa superba

Gloriosa vokser fort og trenger støtte for å holde seg oppe. Etter å fått en høyde på ca 80cm pleier det å dukke opp knopper i bladfestene.

Gloriosa superba

Spenningen er stor når de første knoppene kommer. På dette stadiet er alle knopper grønne

Opprinnelse

Gloriosa superba er en klatreplante som opprinnelig kommer fra tropiske deler av Afrika og deler av Asia. I følge det jeg har lest har den visst også etablert seg i Australia. Med sin afrikanske opprinnelse har den blitt nasjonalblomsten i Zimbabwe. I Norge kalles den blant annet Flammelilje, Klatrelilje og Hengelilje. Gloriosa superba krever en varm og solrik plass på balkongen eller i hagen for å bli fin.

Gloriosa superba

Knoppene bretter seg ut og opp før de får farge

Sjekkliste når du handler gloriosaknollen
  • Når du kjøper knoller av Gloriosa superba er det viktig at knollen er kraftig for at den skal gi fin blomstring og god vekst, den bør ha en ordentlig fingertykkelse. Hvis det er en svak og spinkel knoll vil den sette et lite skudd uten en eneste knopp… Det er jo litt skuffende.
  • Sjekk at den ikke er angrepet av tørråte eller har skader.
  • Kjenn etter at den er fast i fisken
  • Se at den har et skudd, eller anlegg til skudd på tuppen. Dette vil gi årets vekst og er derfor et sårbart punkt. Pakk og vært forsiktig under frakt.
gloriosa superba

Fra fjorårets avling! En knoll plantet og to nye vokser ut som her. Øverst er rester etter stilken til selve planta, nederst er anlegg for skudd til neste års planter. Kraftige knoller gir mye blomster og god vekst

Slik dyrker jeg Gloriosa
Gloriosa superba

Etter noen dager modnes blomstene. Da går den klare gulfargen over i litt mer gylne og flammende farger som blir mørkere inntil blomsten visner

Vel hjemme så planter jeg knollene i en passe stor krukke med veldrenert og næringsrik jord. Jeg blander inn godt med kukompost, litt hønsegjødsel, og legger de avlange og fingertykke knollene vannrett ca 5 cm under overflaten. Enden med skuddet legger jeg slik at den får god plass foran seg. Her vil det komme opp en lang stengel, men i tillegg pleier mine knoller å produsere to nye flotte knoller hver. De nye knollene vokser ut i løpet av sommeren. Næringsrik jord er viktig for vekst og blomstring, men ikke minst for å utvikle nye kraftige knoller! Etter overvintring gir de nye planter neste sommer. Jeg oppbevarer knollene sammen med georginene gjennom vinteren.

Gloriosa superba

Selv om den nye planten hadde gule blomster fikk den flotte nyanser mot gyllent. Her er blomster i alle stadier

Tips: Ved å plante i krukke vil varmen i jorda bli høyere enn i bakken. Dette gir ekstra fart på veksten. Plassert i den varmeste og mest solrike kroken i hagen eller på balkongen gir best resultat.

Klatrelilje

Hvert blad har en liten gripetråd ytterst på hvert blad. Den kveiler seg rund det den finner for å klatre. Ikke rart den også blir kalt Klatrelilje

Nå er det like før jeg skal ta frem knollene igjen og få plantet dem. Tidspunktet jeg planter på er ca i påsken. I Løpet av kort tid kommer årets skudd. Med sol og varme strekker de seg raskt og trenger espalier eller annen støtte. I fjor viklet jeg plantene rundt og ble nok mellom 3 og 4 meter lange! Alle deler av Gloriosa superba er giftig, vær derfor varsom hvis det er barn eller dyr nærheten.

Klatrelilje

Gult er definitivt også kult:-)

Hele sommeren vanner jeg jevnlig og gir litt gjødsel. Mot slutten av sommeren og etter blomstring vil bladene begynne å gulne. Da trapper jeg ned vanningen til bladene er visne.

Først skal vi ha en lang sommer og nyte blomstringen!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget En eksotisk flammende Gloriosa er perfekt til den varme kroken i hagen eller på balkongen dukket først opp på SkarpiHagen.

Stell av sjokoladekosmos for vekking fra vinterdvalen og en ny vår

$
0
0

Sjokoladekosmos er helt klart kommet for å bli her i hagen, de magisk mørke og sjokoladeduftende blomstene seilte raskt opp på favorittlisten for noen år siden, og jeg elsker jo sjokolade i nesten alle varianter! Akkurat nå er de ganske stusselige, men med godt stell av sjokoladekosmos legges grunnlaget for å gi et hav av blomster utover sommeren. Nå skal de vekkes fra vinterdvalen.

stell av sjokoladekosmos

Det er ikke mye som ligner på de flotte plantene dette skal bli

Sjokoladekosmos eller Cosmos Atrosanguineus kommer opprinnelig fra Mexico, og på de opprinnelige vokseplassene skal de visst ha blitt utryddet. Når vi har dem som potteplanter på balkongen eller i hagen vil de normalt ikke utvikle spiredyktige frø. Skal vi formere sjokoladekosmos må vi derfor gjøre dette med vegetativ formering, det vil si stiklinger eller ved deling. På den måten vil vi få nye planter som er genetiske kopier og med de samme egenskapene som morplanten har. (Jeg fikk et spennende tips fra en som leste innlegget. For noen år siden fikk man utviklet spiredyktige frø fra planter på New Zealand. Hun sendte meg linken her. )

cosmos atrosanguineus

jeg fjerner mesteparten av jorda på røttene

I høst skrev jeg litt om hvordan jeg overvintrer sjokoladekosmos her. Nå er endelig tiden inne for å vekke dem til live igjen. Stell av Sjokoladekosmos er enkelt og veldig likt det jeg gjør med pelargonium og fuchsia. En grundig omplanting og ny jord er nøkkelen.

Sjokoladekosmos

Man må jo bare elske disse

Stell av sjokoladekosmos

Nå tar jeg plantene opp av potta og fjerner mest mulig av den gamle jorda. Plantene som har hatt et par overvintringer får kraftigere og tydeligere tykkelse på hovedrøttene. På eldre planter dannes det en liten knoll som kan minne om rota på en bitteliten georgine. Røttene er veldig sprø så vært forsiktig når du fjerner jorda så ikke hovedrøttene brekker.

Cosmos atrosanguineus

Her sees kraftigere hovedrøtter. De er sprø så vært forsiktig også når de plantes på nytt

I forkant har jeg blandet en god og næringsrik jordblanding med kukompost og hønsegjødsel. Jeg blander også inn noen never med perlite for å gi god drenering. Perlite har også en super evne til å holde på fuktigheten uten at jorda blir bløt og vassen. Dette gir godt miljø for røttene.

Lykkelige røtter = fin plante:-)

Cosmos atrosanguineus

Når planten er ferdig preparert er jorda renset og alt av visne stilker og blader klippet bort. Det skal kun være igjen rene friske stilker

Etter overvintringen er det alltid noen av stilkene som har visnet, råtnet eller til og med mugnet. De visne stilkene, blader og alt rusk og rask skal klippes bort så det kun er friske rene stilker som står igjen. Kikker du godt etter vil du se små skudd og knopper på de friske stilkene. Nå når sola varmer og dagene blir lengre vil de raskt begynne å vokse.

stell av sjokoladekosmos

Nye skudd på flere av de friske stilkene som står igjen. Disse vil hurtig kommer i gang med sol og næring

Etter å ha renset både rot og topp planter jeg dem i plastpotter for å holde en jevnere fuktighet i jorda. Nå skal de ha så mye lys som mulig og ikke for høy teperatur. Jeg pleier å ha mine på 10-15 grader. Dette gir en litt langsommere vekst, men tette og fine planter! Husk å knipe av toppen på skuddene innimellom for å få bedre forgrening. På mine planter kniper jeg over hvert 2. bladpar til planta har så mange forgreningen jeg ønsker.

Cosmos stell

Ferdig plantet og klar til ny sesong

Gøy med egen produksjon!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Stell av sjokoladekosmos for vekking fra vinterdvalen og en ny vår dukket først opp på SkarpiHagen.

Huernia — sukkulenten med kanskje de særeste blomstene i samlingen min

$
0
0

Jeg digger sukkulenter! For så vidt digger jeg planter generelt og har gjennom årenes løp hatt mange samlemanier. Sukkulenter fra Sør-Afrika har vært en av «periodene» mine og Huernia er en av de som fortsatt henger med i vinduskarmen sammen med noen Stapelia som er i nær slekt. De har krypende stengler uten pigger, og mange av dem har blomster med ubehagelig duft så det er greit å ikke stikke nesa for nært:-)

Hiernia blomst

De klokkeformede blomstene på Huernia har fem tydelige fliker. Ellers kan både plante og blomst minne om noe som normalt lever dypt i havet

Akkurat denne arten fikk jeg tak i som avlegger, men fikk ikke med eksakt navn. Kanskje er det noen som kjenner Huernia godt og vet hvilken dette er? I så fall er jeg takknemlig for tilbakemelding. Jeg fikk tak i den for en god del år siden og det var kun et par skudd som trengtes for få en flott plante. Den starter veksten med opprette stengler som etter hvert blir lange og legger seg utover pottekanten. De krypende stenglene har myke pigger og setter stadig sideskudd. Med jevne mellomrom setter den røtter ned i bakken for å holde seg fast, og for å finne næring. På denne måten danner den fine grupper.

Huernia er nært i slekt med en mer kjent art som heter Stapelia og den litt mindre kjente Hoodia.

Huernia succulent

Blomstene på Huernia ser helt merkverdige og kunstige ut. Den vonde lukta tiltrekker seg fluer som sørger for bestøvningen

Huernia krever mye sol og lite vann.

En mineralsk jord med god drenering er superviktig denne typen sukkulent!  Jorda bør hovedsakelig bestå av grus og sand. Om det blir stående vann rundt røtter og stilker er det som regel dødsdommen for alle tre artene. Jeg har mine stående ute i sydveggen med maks sol på sommeren. Plassert helt inntil husveggen er de i tillegg beskyttet mot regn, og på den måten har jeg kontroll over vanningen. De får kun vann en gang i blant når de er tørre, og må aldri stå med vann på skåla! Resten av året står de i den vinduskarmen inne med mest mulig sol. Kaktusgjødsel i vekstsesongen gjør susen.

Blomstrende huernia

Huernia får lange stilker som etter hvert danner en dekorativ tett tue. Et par av disse vil kunne gi en flott ny plante

Et par ganger har jeg vært uheldig med vanningen og alle røtter og stengler råtnet ved basen. Oppdages det i tide kan planten reddes ved å ta toppskudd som ikke er ødelagt enda. La dem tørke noen dager før de legges på en ny frisk og lett fuktig «jord» og vann ytterst forsiktig. En lav og vid krukke er fint til Huernia. En leirkrukke er porøs og vil gi ekstra luft til jord og røtter.

Huernia succulent

Huernia har stor variasjon i utseende på blomstene. Felles for de alle fleste er at de lukter ådsel og råttent kjøtt. Heldigvis må du som regel tett på dem for at det skal bli ubehagelig.

Blomstene går innenfor de fleste brunnyanser, fra nesten hvit til dyp burgunder og ofte mønstret. Fargevariasjonen på blomstene er stor, men duften er som regel like fæl! Lukta er der for å tiltrekke seg fluer som sørger for bestøvningen. Det er noen utrolig morsomme og lettstelte sukkulenter om de får nok lys og lite vann. Perfekt for solveggen!

Gøy og annerledes:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Huernia — sukkulenten med kanskje de særeste blomstene i samlingen min dukket først opp på SkarpiHagen.

Litt sent ute med å så tomater i år, men slik får jeg fart på frøene.

$
0
0

Det er ikke første gang jeg er seint ute… tiden flyr og plutselig er våren her. Å så tomater har jeg tenkt på lenge, og ideelt sett skulle frøene vært i jorda for noen uker siden. Det er så fort gjort å utsette, og skal jeg rekke å få litt størrelse på plantene før utplanting er det derfor ikke mer enn tid av veien! Slik gjør jeg for å få fart på frøene.

Så tomater

Det gikk litt fort når jeg sådde disse så jeg glemte vermiculite på toppen. Et av naturens mirakler når tørre frø fra i fjor blir små planter på kun få dager.

Det er ikke noen stor hemmelighet eller hokuspokus, men et par ting som pleier å sette ekstra fart i frø er varme og fuktighet; samt enkelte ganger lys! Unntaket er en del stauder og frø som skal stratifiseres, det vil si å etterligne forholdene de har i naturen og gi dem for eksempel en kuldeperiode for å få i gang spiringen.

så tomat

Siste ladningen med bestilte frø av tomat og agurk

Tirsdag i påskeuka fikk jeg de siste frøene av tomat og agurk jeg hadde bestilt. Nå var det om å gjøre å få dem i jorda så fort som mulig. God plantejord med ekstra sand og perlite er tingen. Begge deler hjelper til med drenering og jevn fuktighet. Tomatfrøene legger jeg på toppen av jorda og dekker dem med vermiculite. Dette er et produkt man får etter kraftig oppvarming av skifer, og fås kjøpt i mange hagesentre. Vermiculite hjelper til med å holde en jevn fuktighet og luft rundt frøene. I tillegg forhindrer det groing av sopp og alger som kan skape trøbbel for frøene. Etter å så tomater og agurk vanner jeg forsiktig så ikke alt flyter omkring.

Små frø såes direkte og større frø bløtlegges et døgn i vann med romtemperatur.

Neste sted er badegulvet:-)

Undervarme og jevn fuktighet er to virkemidler jeg har hatt best erfaring med, og mange bruker helt sikkert dette selv. Badegulvet er det perfekte stedet for å sette utover potter med frø. Kanskje ikke like gøy når du må hinke rundt på vei ut av dusjen for ikke å tråkke på potter og minidrivhus som står tett:-)

å så tomater

Etter vanning plasseres minidrivhus eller potte i plastpose på badegulvet hvor varmen kan gjøre underverker

 

Jeg bruker små minidrivhus som gir utlufting. Noen ganger og på enkelt potter bruker jeg en helt vanlig brødpose med klips. Sistnevnte kan noen ganger bli litt tett så det kan være lurt å åpne den en gang om dagen for å lufte litt. Begge deler gir stabile forhold for små frø. Normalt begynner tomatspirene å titte opp etter 3-4 dager med god undervarme. Skal jeg så tomater og med denne plasseringen kikker jeg til dem både morgen og kveld. Når det er antydning til spirer skal de umiddelbart få lys og ikke ha så høy temperatur. Med høy temperatur og lite lys vil plante strekke seg for mye og bli spinkle og ubrukelige.

så tomater

Etter en drøy uke er det masse små tomatplanter. De er blitt litt lange så det er viktig å senke temperaturen litt og øke lysmengden. Ved prikling setter jeg frøplantene dypt. Tomat setter nye røtter fra stilken og får dermed ekstra kraftig rotnett

I fjor tok jeg vare på frø fra egne tomater som jeg viste her. Frøene har ligget mørkt og kjølig i vinter. Ved å så tomater nå rekker jeg akkurat få fine nye planter.

så tomater

Når tomatene kommer i drivhuset eksploderer veksten. Dette er planter jeg sådde omtrent på denne tiden i fjor.

tomater

Drømmen om søte tomater fra egen produsjon er innen rekkevidde

God påske:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Litt sent ute med å så tomater i år, men slik får jeg fart på frøene. dukket først opp på SkarpiHagen.

Nå er det tid for å beskytte planter mot sterk vårsol.

$
0
0

Sterk vårsol er ikke enkelt å håndtere for en vinterblek kropp, og mange har sikkert erfart det i påska. Solkrem med faktor er løsningen for oss, men for mange planter er sola i mars og april nådeløs! Jeg er langt fra flinkest i klassen, og glemmer ofte å beskytte planter mot vårsola som varmer. I dag husket jeg på en som trengte førstehjelp…

sterk vårsol

Her er Yucca planten med et par blader som begynner å få sviskader. Ved å dekke til nå får den hjelpen som trengs; ellers har den klart vinteren fint.

Mange vintergrønne planter, busker og ikke minst roser kan få problemer når det blir varmere i lufta og telen fortsatt sitter i bakken. Begynner plantene å skyte nå vil de ikke klare å trekke opp fuktighet og dermed tørke ut. Jeg skrev litt om uttørking av planter her i fjor. Det er som regel ikke kulda som tar knekken på plantene, men uttørking på våren!

sterk vårsol

Her bruker jeg et stykke armeringsnett som jeg dekker med lys strie

En måte å unngå sviskader og uttørking på er å dekke til plantene. Det er ikke enkelt å dekke til en hel Tuja hekk mot sterk vårsol, men enkle planter og ting som står i krukke er ikke så vrient. Når det skal dekkes til er det viktig at du dekker med lys strie, håndkle eller laken som reflekterer sola slik at det ikke blir varmere under «teltet» enn nødvendig.

Det må aldri brukes plast for å dekke planter mot vårsola! Målet er å gi god skygge uten at det blir tett rundt planten.

sterk vårsol

Hele planten dekkes godt og får nødvendig beskyttelse mot sola

Vintergrønne planter som får varme, og sol på bladene nå klarer ikke å erstatte fordampingen for foregår på en varm dag og vil kunne få sviskader. Dette kan være skader som også dukker opp, og blir synlig senere utover våren som hvite blader eller brune flekker. Så fort telen blir borte er det lurt å vanne siden de fleste plantene er tørste:-)

Dagens førstehjelp

I dag husket jeg på min Yucca filamentosa som er vist på bildene over. Den står med grønne blader hele vinteren, og har til nå vært dekket av snø. I disse dager titter den frem, og er som mest sårbar. I fjor glemte jeg nemlig å dekke den til, og det resulterte i store skader… Den brukte faktisk mesteparten av sommeren på å komme seg til hektene igjen. Normalt skal den kunne se slik ut på sommeren:

Yucca filamentosa

Eksotisk blikkfang i hagen, men trenger litt beskyttelse på våren.

I dag så jeg et par blader som hadde begynt å få tydelig misfarge med et hvitskjær som er kjennetegn på sviskade. Jeg fikk umiddelbart dratt frem litt lys kunstig strie og et stykke armeringsnett som vist over. På den måten er planten godt beskyttet frem til telen er borte. Jeg anbefaler å sjekke på terrassen eller i hagen og se om det er noen som trenger hjelp. Vent til telen er gått før du fjerner tildekkingen.

Nyt våren!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram

Innlegget Nå er det tid for å beskytte planter mot sterk vårsol. dukket først opp på SkarpiHagen.

Viewing all 143 articles
Browse latest View live